Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od połowy maja 2015 roku rozpoczęła się realizacja Podprogramu 2015, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce mogą skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest wspófinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafia do osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana jest w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które są przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Od 2017 r. nastąpiło podwyższenie wysokości kryterium dochodowego, kwalifikującego osoby do korzystania z Programu, w związku z czym więcej osób może otrzymać pomoc żywnościową. Podwyższone kwoty w ramach Podprogramu 2016 wynoszą 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej (dotychczas było to 951,00 zł) oraz 1028,00 zł dla osoby w rodzinie (dotychczas 771,00 zł). Progi wzrosły o 200% kryterium dochodowego, uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej. Poprzednie kryterium w wysokości 150% obowiązywało od początku realizacji POPŻ 2014-2020, tj. od grudnia 2014. Zmiany zostały wprowadzone po konsultacjach z zespołem doradczym ds. wdrażania programu.
Zmiany zostały zawarte w „Wytycznych Instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów, dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016″, wydanych przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i polityi Społecznej 28 grudnia 2016 r.
Obszary pomocowe w ramach Podprogramu 2016:
- pomoc żywnościowa (dystrybucja żywności w formie paczek lub posiłków);
- działania towarzyszące, mające na celu włączenie społeczne podopiecznych.
Zarówno dystrybucja żywności, jak i działania towarzyszące są obowiązkowe dla każdej organizacji, która zgłosi się do udziału w Programie.
POMOC ŻYWNOŚCIOWA
Artykuły spożywcze: 16 produktów – artykuły skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki), artykuły mleczne (mleko UHT, ser dojrzewający podpuszczkowy), artykuły owocowe i warzywne (groszek z marchewką, fasola biała, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy), artykuły mięsne (gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa), cukier, olej rzepakowy.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywności do:
Banku Żywności w Olsztynie, ul. Boh. Monte-Cassino 4, 10-165 Olsztyn; tel. 89/535-87-25
lub
Federacji Polskich Banków Żywności, Al. Jerozolimskie 30 lok.8, 00-024 Warszawa; tel.22/654-64-00
lub
Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących (OPL) zobowiązane są prowadzić działania niefinansowane w ramach środków towarzyszących mające na celu:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, w szczególności:
-zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
-grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
Pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej)
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
-wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
- inne działania odpowiadające indywidualnym potrzebom odbiorców końcowych.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone są również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Są to działania obowiązkowe, finansowane, realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPS, mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:
- warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
- programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
- warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny w tym darów żywnościowych).
Działania te są realizowane przez Bank Żywności w Olsztynie, w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej. Bank Żywności opracowuje scenariusze zajęć dla poszczególnych działań, zatrudnia szkoleniowców, zapewnia materiały edukacyjne, monitoruje przebieg spotkań. Organizacja (OPL) zobowiązana jest do poinformowania swoich podopiecznych o realizacji działań, zaproszenia ich do udziału i zadbania o udział określonej liczby osób w zajęciach (min. 10 – 15% podopiecznych zgłoszonych do programu). Dokładne terminy i tematyka zajęć będą ustalane w uzgodnieniu z daną organizacją.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich korzystać.
Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogą być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.
Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach EFS i PROW w województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Dodatkowo każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. banki żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie banków żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
- dostarczać odbiorcom końcowym pomocy żywnościowej współfinansowanej z FEAD informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
- współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
- oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowane o możliwości uczestnictwa w poszczególnych projektach),
- kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Organizacją partnerską w gminie Ruciane – Nida jest Stowarzyszenie „Kobieta na Plus”, ul. Kolejowa 5/3, 12-220 Ruciane Nida, tel. 726 802 862
Żywność wydawana jest z magazynu mieszczącego się w Urzędzie Miasta i Gminy Ruciane – Nida, przy Al. Wczasów 4 w Rucianem – Nidzie, W KAŻDY PIĄTEK O GODZ. 10:00 aż do wyczerpania zapasów z każdej dostawy.
Planowany harmonogram dostaw żywności:
- 14.11.2016 r.
- 22.12.2016
- 18.01.2017
- 08.03.2017
- 25.04.2017
PO PŻ 2016 – Harmonogram Działań Towarzyszących
HARMONOGRAM WARSZTATÓW W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
PODPROGRAM POPŻ 2016
L.P. |
DATA |
TYTUŁ WARSZTATU |
GODZINA |
NAZWA ORGANIZACJI |
MIEJSCE WARSZTATÓW |
OSOBA PROWADZĄCA |
1 |
25.04.2016 (2 warsztaty dla 2 grup) |
Warsztaty dotyczące zdrowego odżywiania |
11:00 – 13:00 |
Stowarzyszenie „Kobieta na Plus”/ Bank Żywności w Olsztynie |
Gminny Dom Kultury w Rucianem – Nidzie |
Anna Brykała |
2 |
08.12.2016 (2 warsztaty dla 2 grup) |
Poznanie zasad prawidłowego odżywiania i komponowania jadłospisu |
11:00 – 13:00 |
Stowarzyszenie „Kobieta na Plus”/ Bank Żywności w Olsztynie |
Gminny Dom Kultury w Rucianem – Nidzie |
Anna Brykała |